Skocz do zawartości

Rynek serwera - temat zbiorczy

smile

Polecane posty

Ponieważ sytuacja na rynku jest dynamiczna, zakładam temat zbiorczy, w którym zapraszam do nieustającej dyskusji nt. tego, co warto zmienić. Obserwacje na chwilę obecną, tj. 23.02 godz. 10:30, mam następujące:

1. Egzo i rad jest coraz więcej + spadają one z cen.

Ilość egzo: jinno - 70 sklepów, shinsoo - 12 sklepów.
Ilość rad: jinno - 87 sklepów, shinsoo - 9 sklepów.

2. Bodzi jest coraz więcej + spadają one z cen.

Ich ilość: jinno - 60 sklepów, shinsoo - 19 sklepów.

3. Nowi gracze powinni mieć na czym zarabiać. Hae-tae, czy best. kapitan, mogliby oddawać bardziej. Np.: szansa na zaczarowanie pasa z hae-tae jest bardzo mała.

4. Gracze 90+ latają za notatkami na bosy, które nota bene nigdy nie były jakoś specjalnie opłacalne. Niegłupim pomysłem wydaje mi się misja na oddanie szkatułek ze wszystkich bossów (nagradzana niewielkim, fajnym, stałym bonusem przypisanym do postaci) i takie +/- 15 lvli różnicy na dropnięcie szkatułki z bossa. Ewentualnie wytwarzanie nowego pierścionka u kowala właśnie z tych szkatułek.

Nic nie należy zmieniać, jakiekolwiek ingerencje administracji w rynek mogą tylko zaszkodzić i zachwiać stabilizację dopiero co uzyskaną po zmianie dropu z Azka.

To ile w danym momencie stoi sklepów w mieście i z czym nie ma żadnego znaczenia, nie rozumiem po co o tym dyskutować. Cena zawsze jest wypadkową popytu i podaży. Rady i egzo spadają z cen, ponieważ coraz mniej ludzi potrzebuje wbijać skille bo ma już wbitę. Mniejszy popyt przy tej samej podaży to cena leci w dół. Tak samo jest z ulepszaczami na przerobione zbroje/bronie. Na początku były tanie bo nikt tego nie potrzebował, teraz w miarę jak więcej osób ma już te itemy to zaczyna ich potrzebować i cena będzie rosnąć.

Nowi gracze mają jak zarabiać, a jeśli zarabiają mniej niż wysokie levele to bardzo dobrze, właśnie tak powinno być. Lepszy zarobek na wysokim poziomie jest nagrodą za wbicie tego poziomu.

Serwer był stworzony z myślą o odwzorowaniu PL'a, wprowadzenie dropu jakiś nowych szkat z bossów by to zaburzyło, a już teraz drop z bossów jest wystarczająco dobry.

Zniszczyło by to też wszystkie wysiłki graczy, którzy porobili sobie dropy, biorąc pod uwagę co z czego i jak leci. Tego typu duże zmiany powinny być wprowadzane tylko przy starcie serwera albo wcale.

NIECH ŻYJE WOLNY RYNEK!!!

• Lubię To 2

Faktycznie cena bodzi rad egzo fasolek bardzo spadła/spada. Rozwiązaniem na to może być modyfikacja niedawnego ewentu u wonda rim. Szkaty które można było kupić za 5kk można by było otrzymać w zamian za ww przedmioty. Np dana ilość bodzi = szkata, dana ilość fasolek = szkata itd. Pozwoliło by to na wypompowanie nadmiaru itemow. Co do bonusów za szkaty to moim zdaniem słaby pomysł. Balans jest dobry i nie ma sensu grzebać przy bonusach.

Kolejny nic nie wnoszący temat na forum, spadki cen itemków, które są rzadziej używane (ZBS i metale wypierają bodzie, fasolki ci co mieli szybko windować skille P juz to zrobili, a dropione na bieżąco fasolki wystarczają.) jest całkowicie naturalne, jeśli ktoś opiera cały swój zarobek tylko na 3-4 itemach to nie ma czego szukac na rynku, niskie lvl'e maja na czym zarabiać, wystarczy wiedzieć co trzeba dropić. Płaczą zawsze ci którzy nie obserwują rynku, tylko ślepo biją to samo od początku serwera.
Jeśli administracja zacznie ingerowac w ceny na rynku, zacznie sie pomału rynek destabilizować i doprowadzi to do jego upadku.
Dodanie nowych misji, związanych z bossami ?? na 90 lv + z niektórych bossów szkata juz nie dropi (lub dropi rzadko) więc pomysł średni
Wymiana itemków na jakies szkaty ?? Z jednej strony spoko, a z drugiej za chwile będziecie płakać że brakuje itemków które byłyby wymieniane i trzeba zwiekszyc drop.
Jeśłi chodzi o notki to jest to standardowa sytuacja, nic tu nie powinno byc zmieniane.

• Lubię To 1

To może, tak gwoli wyjaśnienia: nie opieram swojego zarobku o rady czy egzo, a moje postacie mają 90+ i wbite skile więc, prawdę mówiąc, te wspomniane rady oraz egzo tylko zalegają mi na czwartej stronie ekwipunku. Jeśli kiedykolwiek w tym temacie, choć przez chwilkę, zapłakałem -- wskaż to @Huachang.
Podpowiedź: nie doszukasz się ani jednej łzy lamentu. Przede wszystkim dlatego, że zaprosiłem do dys-kus-ji.

Masz dość ofensywny język, czego nie rozumiem. W moim odczuciu temat jest istotny. Dodam więcej - gracze nie tylko mogą, ale również powinni mieć wpływ na poczynania administracji (więc losy serwera). A przejmuję się mniejszymi lvl'ami, bo widzę, że wiele osób chce zacząć rozgrywkę na galaktarze. To źle, zrobić jeszcze jeden ukłon w ich stronę?

Co do gospodarki naszego metinowego świata, stwierdzam z całą pewnością, że nie wystąpi żaden sugerowany przez Ciebie krach w razie, jeśli szansa na dropnięcie rady czy egzo zostanie zmniejszona. Wręcz przeciwnie: źródeł zarobku będzie kilka, więc najsilniejsze gildie nie będą miały monopolu. Totalnie nie pojmuję, skąd to skakanie w skrajność -- że niby będzie wówczas źle, że niby coś się wtedy zdestabilizuje... Źle będzie wtedy, gdy nie będzie nowych graczy. Trzeba reklamować i wspierać.

Pomysł @ugabuga -- jak dla mnie, bomba.

Dodam, że to drugi "rynkowy" temat, który zakładam (i drugi raz dbam o dobro serwera). Za pierwszym razem, po kilku dniach od startu, postulowałem zboostowanie dropu i samego azraela.

Wydaje mi się, że dyskusja dopiero się zaczyna, dlatego ponownie zapraszam do rozmowy.

57 minut temu, Huachang napisał:

Dodanie nowych misji, związanych z bossami ?? na 90 lv + z niektórych bossów szkata juz nie dropi (lub dropi rzadko) więc pomysł średni

W tym pomyśle chodziło o to, by następowała jeszcze intensywniejsza wymiana towarów pomiędzy postaciami wysoko- i nisko-poziomowymi. Byś na 90+ nie dropnął szkaty, byś musiał ją zakupić.

1 godzinę temu, KilerCrock napisał:

Tego typu duże zmiany powinny być wprowadzane tylko przy starcie serwera albo wcale.

NIECH ŻYJE WOLNY RYNEK!!!

Nie wiem, czy faktycznie byłaby to tak duża zmiana, jak piszesz. Kilka mniejszych ingerencji w rynek już przeprowadzono i przyjęły się one dobrze.

Kazdy kto pisze, zeby nic nie zmieniac jest IDIOTĄ. Jeszcze tydzien/dwa i jedyne co bedzie sie oplacac to sprzedawac zlom u handlarki. Reszta bedzie wisiec na rynku.

Pisałem o tym pół miesiąca temu - by wprowadzić systemy, które wyciągną te przedmioty z rynku. Dlaczego cos nadal ma byc warte, skoro nikt juz tego nie uzywa. Rozwiązanie - przywrócić użyteczność... Wczesniej ludzie potrzebowali zwoi, rad, kamieni, ku by wbic skille. Juz je wbili. I nie liczyłbym na to, że nagle na serwer wpłynie 500 nowych osob, które postanowią grać od zera i zaczną wciągac te przedmioty. 

Jedyne rozwiązanie to kolekcjonerzy czy to z księgami umiejetności, czy zwoje, rady. Wszystko czego jest już za duzo. A za to stałe bonusy PVM oraz PVP. Na ten moment late lvl gracz może ulepszac itemy z 8 na 9 (red perła blokuje) oraz bawic sie w smoka. No i jeszcze mieszać sobie eq. Tyle - no i tyle przedmiotów schodzi z rynku. Reszta wisi i czeka niewiadomo na co. Czekamy na srogą interwencję, która rozwiąże ten problem.

• Lubię To 1

Przed chwilą, ProSS napisał:

Easy fix - rady/egzo możliwa wymiana na zmianki (10x egzo,10xrada =200zmianek) a bodzie cena przerobienia u kowala  na metal -50% (z15kk na 7.5kk)

4 minuty temu, ProSS napisał:

Easy fix - rady/egzo możliwa wymiana na zmianki (10x egzo,10xrada =200zmianek) a bodzie cena przerobienia u kowala  na metal -50% (z15kk na 7.5kk)

Niewymienne (żeby wypompować wysokie konta z yang i dać nowym zarobić)

42 minuty temu, ProSS napisał:

Na pierwszy rzut oka bardzo spodobalo mi sie to rozwiązanie. Ale po sprawdzeniu rynku okazalo się, że na rynku jest ze 100k zmianek i wiszą. Pewnie jest to pokłosie eventu walentynkowego, o którym pisalismy od razu po starcie, że te zmianki to przesada.

• Lubię To 2

Kolega @POMPKA wykazał się dosyć nieprzeciętną bystrością. Czapki z głów.

Przyznam, że nie liczyłem na to, że ktokolwiek mnie dziś poprze, bo wiem, że z zamiłowania do przyzwyczajenia, ludzie boją się zmian i nie tolerują nowych systemów. Ale przecież faktem jest: przedmioty zaczynają ZALEGAĆ. Kurzą się.

Administracjo, im dłużej o tym rozmyślam, tym silniej utwierdzam się w poczuciu, że potrzebujemy waszego zdecydowania -- tchnijcie w gospodarkę świeże powietrze.

Jeszcze z ciekawszych propozycji (uznajmy, że jesteśmy w fazie burzy mózgów i rzucamy, czym popadnie, by inspirować innych): misja od 90 poziomu postaci na oddanie po 5 sztuk każdej broni na 65 poziom +7, a za nią nagroda +5% na ludzi na 7 dni; po 5 sztuk każdej ze zbroi na 54 +7, a za nie nagroda +2k pż na 7 dni. Skąd te pomysły? Lubię, gdy red las jest mapą użyteczną. Ewentualnie: można wprowadzić crafting "ulepszonego" PPK+, tak zapewne byłoby najprościej.

2 godziny temu, POMPKA napisał:

Na pierwszy rzut oka bardzo spodobalo mi sie to rozwiązanie. Ale po sprawdzeniu rynku okazalo się, że na rynku jest ze 100k zmianek i wiszą. Pewnie jest to pokłosie eventu walentynkowego, o którym pisalismy od razu po starcie, że te zmianki to przesada.

Są pozostałości po evencie walentynkowym, ponadto z zawyżona cena (wiekszosc shopow 50kk stack). Zmianki są potrzebne każdemu i biorąc pod uwagę ze zaraz zostaną same shopy po 50kk stack rady oraz egzo znikną momentalnie wykorzystując moją propozycje.

(oczywiście niewymienne żeby nie psuć rynku)

Przed chwilą, ProSS napisał:

Są pozostałości po evencie walentynkowym, ponadto z zawyżona cena (wiekszosc shopow 50kk stack). Zmianki są potrzebne każdemu i biorąc pod uwagę ze zaraz zostaną same shopy po 50kk stack rady oraz egzo znikną momentalnie wykorzystując moją propozycje.

(oczywiście niewymienne żeby nie psuć rynku)

Żeby zachęcić graczy można na początek wprowadzić promo 8x rada 8 egzo aby wyczyścić rynek z wyzej wymienionych przedmiotów.

Taki pomysł mi wpadł do głowy, by wprowadzić system rang. Rangę zwiększałoby się kamykiem, wytworzonym, np: ze 100 egzo, lub ze 100 rad, lub z 50 kamyków. Zrobić z 10 poziomów , a każdy dawałby malutki bonus, przykładowo 1 % na potwory,

• Haha 1

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...